Hvordan ødelegge websteder

Ars Technica skrev tidligere denne uka om annonseblokkering og den negative effekten det har på websteder. I det store og hele er jeg egentlig enig i argumentene, men på den andre siden har mange websteder så mange annonser at innholdet forsvinner og sidene blir ulidelig trege. For Ars Technica er ikke dette noe problem da det ser ut til at ca 13% av sidene er annonser.

For andre sider jeg er innom, for eksempel adressa.no og aftenposten.no, ser det derimot ut til at annonser utgjør ca 50% av sidene. En liten rask sjekk av Adressa, Aftenposten, VG og Dagbladet gir et tydelig bilde: (dette er definitivt ikke ment som noen utfyllende undersøkelse, bare en sjekk av forsiden, toppsaken på siden og to av de mest leste sakene)

andel-innhold-annonser-600_0oad8cn8fqrg

Datamengden som må overføres for å se siden er naturlig nok tilsvarende fordelt:

data-innhold-annonse-600_mkhdnrqbrkrk

Ikke vet jeg om de faktisk trenger så mye annonser for å gå rundt økonomisk, men når mengden annonser blir så stor i forhold til innholdet som til Adressa, Aftenposten og VG blir det såpass plagsomt at de som kan og bryr seg enten velger å ikke bruke webstedene eller benytter en annonseblokker slik at sidene ikke blir uutholdelige.

Uten annonseblokkering: Med annonseblokkering:
adressa-tmb_hldaewqytuma adressa-adblock-tmb_3mjl7k6y2ttd
arstechnica-tmb_fwg8pujbvfiu arstechnica-adblock-tmb_moe9rbztfoik

Ars Technica, jeg skal hvitliste deg og en del andre… Adressa og mange andre, om dere endrer annonseringsstil skal jeg revurdere filtrene mine.