Hvorfor vil alle vite hvem du er?

Jeg lurer på hvorfor alle tjenester vil vite hvem brukeren er. For veldig mange tjenester burde dette være helt uinteressant. Er det fordi de har et faktisk behov jeg ikke ser, de tror de trenger det, eller vet de bare ikke bedre?

Om jeg hadde vært en tjeneste ville det gjort det mye enklere for meg om jeg ikke trengte å ha identifiserende informasjon om personer så fremt jeg ikke hadde et faktisk behov. Likevel ser det ut til at nesten alle tjenester som knytter seg til Feide ønsker seg navn, e-postadresse, feide-navn eller lignende ved innlogging.

Jeg vil vite mye om brukeren, men ikke hvem han/hun er. Feides innloggingstjeneste kan fortelle meg ting som “Her kommer det en person fra Buvik barneskole i Skaun kommune. Det er en elev og han går i 5. klassetrinn. Neste gang han logger inn vil du kjenne han igjen med denne identifikatoren.” (Trinn forutsetter at skoleeier har innført norEdu* 1.5 som kommer nå, men resten er mulig i dag.)

Om jeg har et veldig lite informasjonsbehov, men bare er tiltekt brukere i utdanningssektoren av rettighetsmessige/lisensmessige årsaker kan jeg få Feide til å si “Her er en autentisert bruker, og han/hun tilhører utdanningssektoren”.

Disse mulighetene, og mange flere, er strekt underbrukt i Feide i dag og slik jeg ser det disse delene av Feide som gir føderasjonen sin største verdi. Jeg fortår bare ikke hvorfor de ikke blir brukt mer…