Dagens kampbegivenhet: Skolen mot IT-avdelingen

Velkommen tilbake til denne kampen mellom Skolen og IT-avdelingen. Vi er straks klare til å begynne. Som dere vet er denne kampens premie Google SketchUp Pro for Skolens elever og lærere.

For de som ikke var med oss før pausen så har vi sett partene varme opp og forberede seg før kampen. Etter siste nederlag har Skolen lært seg å forberede seg godt. Mye tid har gått med til å surfe nettet i fritiden, prøve ut Sketchup Pro på PCen hjemme og snakke med andre skoler og lærere. Tilbakemeldingene har vært gode og til og med et par elever prøvde det ut hjemme med godt resultat.

IT-avdelingen er sikker på sin posisjon, men for sikkerhets skyld så vi dem skumme gjennom noen nettsider og kikke på noen regneark for litt siden. Midt i forberedelsene løp IT-avdelingen plutselig ut av rommet og ble borte de siste ti minuttene før reklamepausen.

Nå venter vi bare på at IT-avdelingen skal komme tilbake og så er vi klare til å starte. Skolen sitter i sitt hjørne på møterommet hos sentral IT og blar gjennom noen utskrifter. Er det litt usikkerhet vi ser? Burde skolen ha forberedt seg bedre?

Og der kommer IT-avdelingen tilbake til dundrende applaus inn gjennom gangen. En nettverksledning i den ene hånda viser at den regjerende helten har gjort det igjen. En ny katastrofe ble avverget og det midt oppe i denne stressende situasjonen rett før kampen.

Og vi i gang.

Skolen starter forsiktig. “Hei. Takk for at vi fikk komme. Vi skulle gjerne hatt Google SketchUp Pro på maskinene i datasal B og på noen av lærermaskinene. Kunne vi fått til det?” “Javel… Hvorfor?” God respons fra IT-avdelingen! Kort, konsist og uten å vise kortene sine. IT kan dette.

“Som en del av Kunnskapsløftet så skal vi lære elevene våre den femte basisferdigheten, digitale ferdigheter. På slutten av året skal vi ha et tverrfaglig prosjekt i Kunst og håndtverk, Samfunnsfag og Matematikk. Elevene skal tegne sitt drømmehus, sette opp budsjett og beregne nedbetalingstid på lån. Istedet for å tegne på papir tenke vi å gi dem tilgang til datamaskinene og la de tegne der. Mange synes at det er mer motiverende.” Skolen virker roligere nå, litt mer selvsikker.

“Men SketchUp Pro-lisenser koster jo penger. Vi har ikke plass på årets budsjett. Vi er allerede i februar, og vi jobber nå med neste års budsjett.” IT-avdelingen rynker øyenbrynene og gløtter ned på Skolen, men til sin forferdelse ser IT Skolen trekke et lettelsens pust.

“Vi har penger selv.” Ordene ruller av tungen. Ta den IT-avedlingen!

IT-avdelingen rykker til i stolen og trekker armene til seg som truffet av et elektisk støt. Blikket flakker et øyeblikk, men IT-avdelinga summer seg raskt. “Vi snakker jo ikke bare om lisenskostnader. Det er ikke bare bare å få inn ny programvare på datalaben og lærermaskinene. Vi må teste ut programmet først, lage MSI-pakke, legge det inn i System Center, distribuere det til noen test-PCer som er ute av drift før øyeblikket… Og om mot formodning det skulle fungere så må programmet sendes til *alle* PCene i *alle* skolene. Vi kan jo ikke ha et spesialoppsett for dere. Og så må det testes at det faktisk fungerer på maskinene deres og da må vi jo reise ut til dere… Alt dette tar tid og koster penger.” Åhhhh… Et hardt slag fra den regjerende mesteren. Skolen vakler.

IT-avdelingen utnytter Skolens stillhet. “Ut i fra det jeg ser så er jo ikke dette programmet noe annet enn en lettvekts Visio. Visio er jo allerede installert på alle skolenes maskiner gjennom en lisensavtale vi allerede har. Dere må jo kunne bruke det.” “NEI, det er ik-k-k-k-ke det samme”, stammer Skolen. “Med SketchUp får vi 3D-modellering, ferdige byggeklosser som gjør det enklere for elvene å utføre oppgavene, for ikke å snakke om at hele programmet er mye mer brukervennlig.” En bunke med utskrifter av e-poster klaskes i bordet. “Mange andre skoler vi har vært i kontakt med anbefaler SketchUp. Og det er jo ikke som om dere ikke allerede installerer programmer andre i kommunen trenger. Før jul installerte dere Archie til alle i Økonomi og regnskap.”

IT-avdelingen bøyer seg fremover i stolen. “Hva vet du om det? Og uansett, de trengte programmet for å oppdage avvik. Avvik som jeg tør si dere på Skolen gjerne forårsaker. Dere har Visio og kan benytte det. Vi kan ikke bruke ressurser på å installere noe dere ikke trenger.”

“Men vi trenger det. Jeg har også snakka med Videregåendeskolen. De har allerede laget MS… MSE-pakke…” “MSI-pakke! Det heter MSI-pakke!” “De har laget en M… MSI-pakke for SketchUp Pro som er testet på deres maskiner. De sier det er samme oppsett som vi har så det burde ikke være mye arbeid å få det inn på våre maskiner. De sa de kunne hjelpe oss også. Med hele oppsette. Dere trenger nesten ikke gjøre noe.” Skolen har overtaket nå. Hva skal IT-avdelingen si til dette. De har jo til og med samarbeidet med Videresåendeskolen om oppsett av maskiner tidligere.

IT-avdelingen begynner å bli rød i ansiktet. Puster dypt. Er IT på vikende front? Kan Skolen virkelig vinne denne gangen? Skolens forberedelser ser ut til å full uttelling denne gangen. Endelig. Endelig en seier for Skolen. Etter mange lange, og en del virkelig korte, kamper får de det som de vil. For en gangs skyld. Men… men… hva er dette? IT-avdelingen lener seg tilbake i stolen og en antydning til et skjevt smil dukker opp.

“Dessverre. Vi kan ikke gjøre det. Det vil gå ut over sikkerheten!”