Co.no? Takk, men nei takk

lawbooks
Foto: Law Books av Mr T. in DCCC BY-ND 2.0

For et par dager siden vant Elineweb delvis over Norid i saken rundt salg av domener under .co.no. Eller var det Norid som delvis vant? Litt interessant å se hvordan de to partenes pressemeldinger fokuserer på forskjellige ting.

Norids pressemelding: Delvis medhold til Norid i co.no-saken
Co.nos pressemelding: CO.NO-initiativ stadfestet av norsk rett (pdf)

Slik jeg ser det har ingenting rent praktisk sett endret seg siden før rettsaken startet. Det er like risikabelt for firma og privatpersoner å benytte tjenesten slik Forbrukerrådet beskrev det for to år siden.

At Elineweb sammen med CoDNS selger .co.no-domener er det samme som om jeg skulle begynne å gjøre det under mitt domenenavn int42.no. Men det er to viktige forskjeller:

  • co.no står på forbudt-lista til Norid. Det betyr at om registreringen av en eller annen grunn forsvinner, for eksempel på grunn av  Elinewebs konkurs eller man glemmer å fornye domenet, så kan det ikke registreres på nytt. Det kan heller ikke overføres til et annet firma. Og da er alle registrerte domener under co.no borte. For alltid.
  • co.no kan oppfattes som et andrenivådomene på lik linje med co.xx-domener i en del land benytter denne måten å inndele landets domener på, for eksempel co.uk, co.nz med flere. Men co.uk og co.nz styres av samme organisasjoner som styrer .uk og .nz på vegne av landene, henholdsvis Nominet og DNC. Co.no styres av et kommersielt firma med alt det fører med seg. De erkjenner jo selv også at det ikke er det samme.

Om noen hadde spurt meg ville jeg nok ikke rådet noen å benytte et .co.no-domene. Med den risikoen som ligger rundt at den er på forbudt-lista og potensielt kan forsvinne over natta gjør at jeg ikke hadde turt å ta risikoen med å bygge opp en tjeneste rundt et slikt domenenavn. Det som er litt trist er jo at mange sikkert føler seg nesten tvunget til å registrere tilleggsdomener under .co.no som så sender brukeren til det faktiske domenet under .no, .com eller lignende. Om ikke du registrer domenet så kan noen andre gjøre det og benytte din merkevare.

I forhold til varemerker sier co.no at de benytter en Sunrise-periode der de som eier varemerker kan registrere sine domener. Men Sunrise-perioden deres er for lengst over, og hvem som skal melge i senere domenetvister er foreløpig ukjent: “the provider remains confidential at this time“. Og prosessen rundt det er ukjent. Men den skal i det minste følge en “UDRP-lignende prosedyre” uten at det er nærmere spesifisert hva “lignende” betyr. Det kan være alt fra å følge den ordrett til en som ligner litt prosessmessig, men har veldig forskjellige regler.

I tillegg må jeg innrømme at det irriterte meg grenseløst at de masseutsendte pressemeldingen til det jeg regner med er store deler av alle registrerte firma i enhetsregisteret. Rent teknisk er det ikke ulovlig når en sender spam til firma og ikke til personer, men om du masseutsender på denne måten uten å ha et kundeforhold til mottaker havner du nok i samme klasse som andre massespammere i min verden.

Det blir interessant å se hvordan dette utvikler seg videre og om noen av partene anker dommen.

 

For full åpenhet må jeg vel opplyse at jeg tidligere var ansatt i et datterselskap, UNINETT ABC, i samme konsern, UNINETT, der Norid også er et datterselskap. Men jeg har aldri hatt noe med regelverket eller forvaltningen av .no å gjøre og aldri jobbet med noe i Norid. Og selv om jeg hilser på dem når jeg møter på dem i gangen, i og med at jeg sitter i et kontor i etasjen under dem, har jeg hatt mer med dem å gjøre som privatperson i forbindelse med private domeneregistreringer enn jeg har hatt i profesjonell sammenheng.